Petőfi Klub

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

PETŐFI KLUB BEMUTAKOZIK

A klub alapítói, a Nyugdíjas klubból kiválva, 1991. november 22-én vették fel a Petőfi klub nevet, de már előtte több éve közösen kirándultak és töltötték együtt a szabad idejüket.

2016. november 26-án tartottuk a klub megalapításának, a 25 éves jubileumi megemlékezését a Tölgyes Csárdában meghívottjaink társaságában. E szép évforduló a tagjaink életében jelentős esemény volt. Megemlékeztünk a régi időkről, a múltról, jelenről és tervezgettük a jövőt.

Elnökeink voltak:
Révész Géza
Bene Pálné
Szabó Pál
Hipszki Ferencné

A klub 2016 évtől civil szervezetként működik.

Tagjaink között minden korosztály képviselteti magát, a gyermektől, az középiskoláson át, a felnőtt és a nyugdíjas korosztályig, sőt más településekről is.

Jelenlegi taglétszáma 54 fő.

Miért éppen ezt a nevet választották és mi a célja a klubnak?

A válasz, egy a Szentmártonkátai újság 1992. februári számában megjelent interjúból derül ki, ahol az akkori vezetők, Révész Géza és Szigethy László nyilatkoztak Komjáthy Tibor Úrnak:

„A név választást Petőfi felülmúlhatatlan hazaszeretete, s az indokolta, hogy Ő is sokat utazott. Sokszor gyalog, szeretett hazánk sok vidékén, Székelyföldtől Pozsonyig, Késmárktól délig minden felé.
A klub célja még a lakosság nézetkülönbségektől mentes összefogása, oldott beszélgetések folytatása stb.”

A klub célja és törekvése, a hagyományokat megtartva, jelenleg is az, hogy a tagság megismerje hazánk művészetét, tájait, örökségeit és a természet szépségeit, értékeit.

A programokat közösen megbeszélve, minden évben szervezünk a tagság részére kétszer színházlátogatást, egy hosszabb, 3 napos kirándulást, egyik városunkba, illetve a hozzá tartozó tájegységbe, és egyszer egynapos kirándulást, valamelyik természeti területünkre.

Az alapító tagjai vagyunk az Önkormányzattal, és az Ipartestülettel együtt a TÁPIÓFESZT rendezvénynek, és az ott meghirdetett főzőversenyen az első évben III., a második évben II. helyezést értünk el. Büszke tagjai voltunk Szombathelyen, a Szent Márton ünnepi rendezvény-sorozaton részt vevő küldöttségnek.

Jelen vagyunk, a szentmártonkátai és a környező tápióvidéki települések ünnepségein, rendezvényein is.

Jó kapcsolatot építettünk ki a tápiószecsői Ofella Sándor hagyományőrző népi együttessel.

Klub rendezvényként megünnepeljük a Mikulást, és Pótszilveszter keretében búcsúztatjuk az Ó évet és köszöntjük az újat.

Minden hónap 2. keddjén találkozunk, értékeljük, az elmúlt időszak eseményeit, rendezvényeit, tevékenységünket, illetve megbeszéljük, tervezzük a következő hónap feladatait.

Munkánkkal, rendezvényeinkkel továbbra is az elődök nyomdokain lépkedünk, és hogy ezt jól tesszük azt volt elnökünk Szabó Pál ünnepélyes köszöntő sorai is megerősítik:

„Örülünk annak, hogy vannak olyanok, akik ugyanazzal a fiatalos lendülettel vesznek részt a tagság életében, s ugyanazt az értékrendet követik, ami nekünk is hitvallásunk volt. Bár egészségi állapotunk megromlása miatt mi ezt már nem tehetjük, nyomon követjük a klub sorsát.
Amikor megalakultunk, az volt a célunk, hogy legyen a településen egy olyan szervezet amelynek a tagsága együtt kirándul, s bekapcsolódik a nagyközség rendezvényeibe.”

Köszöntő szavait Teréz Anya versével zárta

 

Teréz anya: Az élet himnusza

Az élet egyetlen - ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihivás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – válald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!
Az élet élet – éljed!

A továbbiakban is követjük az alapítók és a jelenlegi tagok által kitűzött célokat, őrizzük a hagyományokat. Nyitottak vagyunk minden és mindenki felé.

Szentmártonkáta, 2017. január 10.

Tóth Andrásné klubelnök