Czerván György országgyűlési képviselő, államtitkár levele a szentmártonkátai lakosokhoz

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

Tisztelt Szentmártonkátai Lakosok!

 

Az elmúlt hónapokban több alkalommal ért az a megtiszteltetés, hogy a különböző települési eseményeken együtt ünnepelhettem Önökkel az elért sikereinket. Akkor határoztam el, hogy levél formájában is fogok szólni azokhoz a lakosokhoz, akik bármilyen oknál fogva, de nem vehettek részt ezeken a felemelő ünnepségeken.

Tételesen szeretném felsorolni azokat a nagyobb projekteket, amit az elmúlt három és félévben sikerült a település számára megszerezni:

I. A településen lévő templomok felújítására került sor az elmúlt években.A Református Egyházközség összesen 37 millió forintból, míg a Római Katolikus Egyházközség összesen 5 millió forintból újította fel a templomait.

II. Szentmártonkáta azon kevés települések közé tartozott, akik 2010 előtti években nem halmoztak fel adósságot. Ezt az eredményt értékelte a második Orbán- kormány azzal, hogy megerősítette ezen települések költségvetését. Ennek eredményeképpen a település 362 millió forintos támogatásban részesült. Ebből 181 millió forintot a József Attila út szélesítésére, a Szecsői út járdafelújítására, vízelvezető árok építésére, valamint az Aprajafalva Óvoda energetikai korszerűsítésére fordítottak. 2017. július 4-én abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a Kormány nevében a település vezetésével közösen ezeket a beruházásokat adhattam át.

A másik 181 millió forintból pedig 10 utca (Miskolczi utca, Honvéd utca, Temető utca, Liget utca, Rákóczi út, Szőlő út, Óvoda utca, Nefelejcs utca, Deák Ferenc utca, Márton utca) felújítására kerül sor, melynek kivitelezése folyamatban van.

III. 2017. szeptember 4-én a Székely József Református Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén közösen vettünk részt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úrral, melynek keretében leraktuk a 175 millió forintból megépülő új tornacsarnok alapkövét. Nagy örömömre szolgál, hogy a következő tanévtől, már a modern kor követelményeinek megfelelő helyén kezdhetik meg testnevelés óráikat a gyerekek. Nem szabad elfelejtkeznünk a Nobel-békedíjas dél afrikai elnök Nelson Mandela szavairól: „A gyerekek a legnagyobb kincseink. Ők a mi jövőnk.”

IV. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az Önkormányzat 198 millió forintos támogatásban részesült, melyből a Polgármesteri Hivatal, Háziorvosi Rendelő, valamint az Arany János Általános Iskola épületeinek energetikai korszerűsítése fog megvalósulni. A kivitelezési munkák jelenleg is folyamatban vannak és remélem, hogy pár hónapon belül ismételten átadóra kerülhet sor.

2016. szeptember 29-én Tasó László államtitkár kollégámmal együtt adtuk át a 31-es főút Szentmártonkáta és Tápiószecső közötti felújított szakaszát. A beruházás több mint 6 kilométer hosszan a Kormány által biztosított forrásból mintegy 708 millió forint összegben valósult meg.

Itt szeretném megragadni a lehetőséget, hogy tájékoztassam a Tisztelt Lakosságot a 31-es út felújításának további állásáról sikerült elérnem, hogy Magyarország 2017. évi költségvetése tartalmazza a Magdolnatelep belterületi szakaszának, Magdolnatelep–Tápiószecső közötti útszakaszának, valamint a Tápiószecső belterületi szakaszának a felújításához szükséges forrásokat. Tekintettel arra, hogy ezek a fejlesztések egy egységet alkotnak, ezért jelenleg minden erőmmel azon dolgozok, hogy a Sülysáp belterületi szakaszainak, valamint Sülysáp- Mende közötti fejlesztések megkezdődhessenek a következő évben.

Szeretném felhívni azok figyelmét, akik már új nyomvonal kialakításának reményeiről beszélnek, hogy ennek sajnos 2020-ig nincs semmilyen realitása. Az Európai Unióban hétéves költségvetési ciklusok vannak és Pest Megye a következő 2020-2027 közötti ciklusban lesz önálló régió, önálló programmal.

A térség országgyűlési képviselőjeként és lokálpatriótaként különösen felemelő érzés számomra, hogy 2014-től összesen közel 1.3 milliárd forintnyi támogatást sikerült biztosítanom a település részére. Azonban hátradőlnünk még nem szabad, ugyanis több olyan pályázati projektünk van még bent, melynek elnyerése kulcsfontosságú a település jövőjét illetően. Ezek közül szeretném kiemelni a külterületi út pályázatot, melynek keretében a Szúnyogos dülő útjai kerülne fejlesztésre 140 millió Ft értékben.

Végül, de nem utolsó sorban ezúton is szeretném megköszönni minden kedves szentmártonkátai lakos támogatását és segítségét.


 

Czerván György

országgyűlési képviselő

államtitkár